A A A K K K
для людей із порушенням зору
Краснопільська громада
Житомирська область, Бердичівський район

Заходи у сфері запобігання протидії домашньому насильству

Дата: 18.02.2022 09:29
Кількість переглядів: 317

Заходи у сфері запобігання протидії домашньому насильству

Насильство в сім’ї є актуальною проблемою сьогодення. На жаль, необхідно констатувати, що сім’я як осередок суспільства, без підтримки держави та її інституцій, не завжди спроможна виконувати свої головні функції, зокрема щодо забезпечення належного добробуту та виховання дітей.

Пандемія COVID-19 показала, що ґендерно зумовлене насильство є одним із найбільш стійких порушень прав людини і є щоденною загрозою життю та здоров’ю людей у всьому світі.

Тому Уряд України взяв на себе додаткові зобов’язання системно боротися з цим явищем.

Заходи Мінсоцполітики відображені у таких програмних документах, прийнятих останнім часом, як п’ятирічна комплексна Державна програма запобігання та протидії домашньому насильству. Ключовим в ній є робота по подоланню стереотипів у суспільстві та цільове фінансування регіонів для розширення мережі спеціалізованих служб допомоги постраждалим від домашнього насильства.

І другий документ - це План невідкладних заходів із запобігання та протидії домашньому насильству, насильству за ознакою статі, захисту прав осіб, які постраждали від такого насильства, який прийнято на виконання відповідного Указу Президента.

Зараз Україна як ніколи потребує максимальної консолідації зусиль та глибокого розуміння проблеми домашнього насильства і шляхів її вирішення всіма дотичними структурами та організаціями –  від керівників центральних, місцевих органів виконавчої влади до голів територіальних громад, від народних депутатів до представників громадянського суспільства.

Слід відзначити, що в Україні з часу прийняття законодавчих актів, які регулюють відносини в сімейному середовищі, завдяки зусиллям органів державної та місцевої влади, ряду громадських організацій ужито заходів, які посприяли суттєвим змінам у ставленні суспільства до проблеми домашнього насильства, становленню системи реабілітації осіб, які від нього постраждали, посиленню захисту дітей від насильства у сім’ї та ін.

За декілька років в Україні прийнято ряд законів та внесено зміни до існуючих, запрацював Єдиний державний реєстр випадків домашнього насильства та насильства за ознакою статі. Кримінальний кодекс України  доповнено ст. 126-1, в якій передбачено кримінальне покарання за домашнє насильство, тобто умисне систематичне вчинення фізичного, психологічного або економічного насильства щодо подружжя чи колишнього подружжя або іншої особи, з якою винний перебуває(перебував) у сімейних або близьких відносинах.

На виконання Закону України «Про запобігання та протидію домашньому насильству», постанови Кабінету Міністрів України від 22 серпня 2018 року №658 «Про затвердження Порядку взаємодії суб’єктів, що здійснюють заходи у сфері запобігання та протидії домашньому насильству та насильству за ознакою статі», з метою швидкого реагування та належного інформування про випадки вчинення домашнього насильства на офіційному веб-сайті сільської ради створена вкладка «Протидія домашньому насильству»,  у якій розміщена  інформація про персонально-відповідальних осіб за протидію домашньому насильству ,номери телефонів національної «гарячої лінії» протидії насильству в сім’ї, національної дитячої «гарячої лінії», а також постійно розміщуються  статті про запобігання та протидію домашньому насильству.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь